Lev livet sann mot dig själv

Bonnie Ware från Australien arbetade under många år som sjusköterska inom den palliativa vården (vård i livets slutskede). I sitt yrke hade hon många samtal med patienter som delade med sig av sina tankar och känslor kring livet de levt. Utifrån dessa samtal sammanfattade hon det hennes patienter uttryckte att de ångrade nu när deras liv höll på att ta slut.

1. I wish I’d had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me.

2. I wish I hadn’t worked so hard.

3. I wish I’d had the courage to express my feelings.

4. I wish I had stayed in touch with my friends.

5. I wish that I had let myself be happier.

För mig är det den första punkten som ställer frågan ”hur lever jag ett liv där jag är sann mot mig själv?” som är den viktigaste. För om vi kan svara på den frågan så löser det svaren på de andra punkterna.

Men hur tar man reda på om man lever ett liv där man är sann mot sig själv? För mig är detta inte en intellektuell fråga vilket innebär att den inte heller kan besvaras intellektuellt utan istället en känslomässig och själslig fråga. Min erfarenhet säger att det är i stillheten vi hittar svaren. Stillhet är något varje människa finner på sitt eget sätt vilket för den troende kan det vara i bönen och för vandraren kan det vara i stegen. För mig finns den i sittande meditationen.

I en kultur där vi lever i ett högt tempo och med ett konstant brus omkring oss är det lätt att koppla bort kontakten med våra känslor och vår själ och enbart leva utifrån vårt intellekt. I en sådan miljö är det lätt att tränga undan obehagliga känslor och upplevelser som uppstår med hjälp av jobb, alkohol, mat, träning, skärmtid etc. Eftersom vi ofta är omgivna av människor som lever på samma sätt som oss själva finns det sällan någon som kan påminna oss om att stanna upp och vara i den stillhet vi behöver för att kunna lyssna inåt.

Jag kan tyvärr inte skryta med att vara en person som hängivet mediterar. Mina känslor för meditation är väldigt lika de känslor jag har för fysisk träning. Det är ganska jobbigt innan, ibland till och med lite ångestfyllt och jag hittar gärna ursäkter innan för att slippa men när jag väl gör det sjunger både kropp och själ. Sedan jag för några år sedan spenderade en helg på ett buddistiskt meditationsretreat som jag åkt till för att ”testa på” att meditera har jag förstått att meditation är något jag vill utöva under resten av mitt liv. Helt enkelt för att det hjälper mig att leva på ett sätt där jag är sann mot mig själv vilket i sin tur får mig att må bra, även när jag mår dåligt.

Så kanske är det en god idé för oss alla att stanna upp och bjuda in till stillhet för att se om vi lever våra liv sanna mot oss själva. För om vi gör det behöver vi inte ångra oss vid livets slutskede.

Fridens liljor kära ni.

 

Soul_CS Lewis

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s